Etiketter

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Vad är Rosacea?

Rosacea är ett kroniskt sjukdomstillstånd som utvecklas stegvis och kan ses som rodnad, kvisslor, hetta eller sveda. Sjukdomen förväxlas ibland felaktigt med Akne eller Seborroisk dermatit men skiljer sig på flera viktiga punkter. Visst kan man vid både Rosacea och Akne få rodnande knottror och varblåsor, men vid Rosacea får man inte pormaskar som vid Akne. Dessutom drabbas i första hand de centrala delarna av ansiktet (kring näsa och på kinder) vid Rosacea medan Akne breder ut sig i hela ansiktet med betoning på kindben och i panna. Akne drabbar också ofta även rygg och/eller bröst.

De personer som ofta är de drabbade är människor med ljus och känslig tunn hud. Är du atopiker och haft mycket eksem under din uppväxten löper du större risk att få sjukdomen. Man vet inte riktigt vad som orsakar Rosacea men ca 10 % av den vuxna befolkningen drabbas. Det är vanligare hos kvinnor än män och vanligtvis börjar Rosacea i 30-40 års ålder, sällan före 20.
 
Eftersom sjukdomen sker med en gradvis upptrappning är det viktigt att man tar den på allvar redan i stadium1 så att man kan förhindra att det blir värre.

Stadium 1: Symptomen är de samma som vid känslig hud – Rodnad, hettande känsla, stram och svullen hud med ytliga blodkärl
.
Stadium 2: I det senare stadiet drabbas de ytliga blodkärlen och talgkörtlarna av inflammation och rodnad, knottror och finnar och varfyllda bölder uppstår. På grund av finnarna och bölderna förväxlas rosacea i detta stadium ofta med acne men du ser rodnaden i centrala ansiktet.

Stadium 3: Om rosacean inte blir behandlad på rätt sätt riskerar den att förvärras med fler ytliga blodkärl, ”brustna blodkärl”, ansiktssvullnad och deformerad näsa. Att näsan blir stor och deformerad beror på att det blir en abnorm tillväxt av talgkörtlar.

Rosacea kan snabbt förvärras vid användning av irriterande utvärtes produkter eller av annat som kan orsaka irritation eller öka blodkärlsgenomströmningen till ansiktet. Personer som har rosacea bör därför försöka minimera sådant som kan förvärra tillståndet, t ex sol, alkohol, stark mat som peppar, kaffe och stress.
Endast milda hudvårdsprodukter speciellt framtagna för känslig hud bör användas. Vid vistelse i sol bör solskyddskräm innehållande zinkoxid eller titandioxid användas. Många anti-akne och anti-rynk behandlingar är alldeles för starka för rosacea-huden och kan förvärra sjukdomen. Behandlingar som microdermabrasion, kemisk peeling, geler som innehåller tretinoin (Aberela, Retinova), benzylperoxid (Basiron, Stioxyl, Bexid) eller alkoholer bör undvikas av personer med känslig rosacea-hy. Även starka kortisonkrämer kan framkalla rosacea.

Bra produkter för en hud med Rosacea:

MD Formulation Critical Care SOS-hjälp för känslig, försvagad hud

Critical Care är en liten serie specialprodukter som ger omedelbar lindring åt känslig, irriterad, försvagad hud i behov av extra vård. Produkterna verkar lugnande, reparerande, stärkande och återfuktande

Dermalogica Ultra Calming

Serien innehåller allt du behöver för att förebygga och behandla känslig eller överansträngd hud. Produkterna verkar effektivt för att reducera rodnad och lindrig hudirritation. Hudens naturliga barriärfunktion stärks och förmågan att bevara fukt ökar.

 Bare Minerals Foundation MARKNADENS RENASTE MINERALMAKEUP

BareMinerals är en komplett makeupserie baserad på 100 % rena mineraler. De mineralbaserade produkterna är fria från konserveringsmedel, parfym, stabiliseringsmedel, mineraloljor, syntetiska färgämnen, parabener och andra kemiska ingredienser som  kan verka irriterande på känslig eller oren hud